Projects

Singapore University of Technology and Design

Practical, Sustainable, Comfortable

A large part of our work in DP Sustainable Design is to enable architecture that is environmental-conscious. Thus, more often than not, energy efficiency that is practical and sustainable becomes our main goal. This is encapsulated in our work on the Singapore University of Technology and Design (SUTD). A high profile institutional building, the university aimed to become an exemplary Singaporean facility for the conservation of energy from the outset of the project. To achieve this, effective demand reductions were created through passive strategies, avoiding heat gains while maximising daylighting and natural air movement.

Early studies on the impact of solar heat gains and accessibility to daylighting were major factors in considering massing, optimal internal space organisation and the design of an energy efficient façade. The end result is a building design of North-South orientation. Thus configured, it minimises East-West solar exposure while harnessing prevailing Northeast and Southeast winds for effective natural ventilation. The blocks making up the development were also planned with considerations of inter-block shading and ventilation using ‘voids’ in courtyards and other activity corridor spaces. Thermal “mapping” through solar analysis and dynamic solar exposure indicating diurnal heat flux indicated the effectiveness in the spatial configuration of building massing and voids.

Details
Singapore
8 Somapah Rd, Singapore 487372
Category Green Certification | Sustainable Building Design
Year 2014
Size 100,600sqm
Strip windows are provided along the façade, which provides more uniform daylight and due to lack of break between windows prevents contrasts of light and dark areas. In locations where classrooms are facing major traffic, laminated glass is provided.
Vision Glazing with high performance Low Emissivity coating are used on the vision panels and designed as casement windows. This provides flexibility for the occupant when natural ventilation is required. In strategic locations along the corridors, some openings are provided to allow cross ventilation.

Orientated for thermal comfort

The well-shaded and well-lit courtyards are connected to campus-wide circulation spaces through “wind corridors” that direct prevailing winds into courtyards. It simultaneously provides pedestrian paths cutting through the ground floors. Numerical analysis was carried out using CFD to investigate the airflow patterns around the exterior building envelope and inside the courtyards. The airflow analysis verified the pedestrian paths are effective in bringing air movement to the courtyard spaces.

Specialist Services

Integrated services provided for this project.

AWARDS

2016 BCA Construction Excellence Award 2016 - Principal & Architectural Consultants (Supporting Project Team Member)
Singapore University of Technology and Design
2016 BCA Construction Excellence Award 2016 - ESD & GM Consultant (Supporting Project Team Member)
Singapore University of Technology and Design
2015 LIAS Awards of Excellence 2015 (Gold)
Singapore University of Technology and Design