Projects

Ciputra World Surabaya

Creating Delightful Outdoor Spaces

As the desire for connectivity and transparency grows, so are architectural designs becoming increasingly fluid. Contemporaneous global design patterns push designers to blur the boundaries that once separated retail spaces from its streetscapes; thereby allowing architecture to be the city fabric. The shift towards an extroverted mall type has resulted in an ever more encompassing experience of the built environment as seen in the Ciputra World Suraya project.

Here, is where our Environmental Sustainability Design team steps in. Ciputra World Surabaya is a masterplan project covering an area of 571,000 square metres, located in Surabaya, Indonesia. The project comprises a five-storey retail podium, six residential towers, two SOHO towers, two office towers, a three-star hotel and a condo hotel. What ties the myriad of spaces together and brings vibrancy to the area is the public outdoor spaces which are located around the development at different heights, from the ground level up to level seven.

Details
Indonesia
Jl. Mayjen Sungkono No.89, Gn. Sari, Dukuh Pakis, Kota SBY, Jawa Timur 60189, Indonesia
Category Sustainable Masterplanning | Environmental Building Analysis
Year 2018
Size 166,00sqm
Upon carefully analysing sun-path patterns, we were able to work hand in hand with the architectural team to inform and recommend alterations to the design of shading canopies in outdoor F&B areas so as to ensure maximum thermal comfort for end-users.
The sun ray diagram shows how the area of concern as demarcated with a white box will be exposed to the sun throughout the day. Once again, this data can then be translated to inform the architectural design.

Translating smart design

Using CFD simulations, we analysed the characteristics of the airflow around the buildings due to prevailing winds. This is to establish which public areas experienced low air velocity – an indication of whether a space will cause thermal discomfort. In addition, to inform the appropriate design of shading canopies that extend outwards from the building façade, a sun-path and shading analysis was also carried out. Overall, the analysis carried out enabled the identification of areas that required sheltering or additional mechanically assisted ventilation, which could then be accounted for in the project costing from an early stage.

Specialist Services

Integrated services provided for this project.