Category
Mixed-use Development
Country
Singapore
Year of Completion
2014
Client
MediaCorp Pte Ltd
Size
79,800sqm

Mediacorp’s New Media Complex @ Mediapolis consists of a theatre block and a 12 storey main building of studios and corporate offices.

In line with the Environmental Sustainable Design philosophy, the design team adopted a pragmatic approach in the development of the Environmental Design of the development. Computational analysis was adopted to study the performance of certain design components with regard to their respective performance with the surrounding environment. Results from the analysis were used to refine the design to suit the needs of the Media Complex, in terms of daylighting, natural ventilation and façade reflectivity study for neighbour glare.

Sun path analysis/Shadow range analysis

Sun path analysis and shadow range analysis was conducted at the initial stage of the project design to help determine the location and orientation of sun shading devices for optimal thermal performance while not compromising daylighting effect. This analysis is extremely useful at the early stages of Schematic Design phase, where daylighting & solar gain are important factors in defining the foot-print and basic envelope design. The effective use of solar shading device also helps to mitigate the use of glass that has too low a shading coefficient that will compromise the daylighting quality inside the building.

Daylight penetration study

Skylights was proposed in the design, daylighting and glare analysis were carried out to understand the impacts of the proposed skylight options on internal lighting level throughout the year and under different Visible Light Transmittance value of the glass. The analysis provided vital information for the design to achieve an optimal skylight design that strikes a delicate balance between glare and natural lighting.

Reflectivity Analysis and Glare Study

Reflectivity and glare analysis were done for the building façade to identify the level of potential glare that could cause by the building façade and propose the appropriate visible light specular reflectance of the façade material so that the façade will not cause any glare discomfort to the neighbouring buildings and surrounding roads.

Natural wind driven ventilation analysis

Computational Fluid Dynamic simulation was conducted to understand how the building geometries could impact the natural ventilated spaces to ensure optimal thermal comfort. The curve surface of the Studio building was analysed to study how the prevailing wind will be affected by this structure and its impact on the large opening that leads to a stairway. A conducive air velocity needs to be maintained along the stairway, as it would be an important thorough fair within the development.